Posts

Showing posts from December, 2016

Apa Supplemen yang Mesti Ada Dalam Beg Travel?

Image
Assalamualaikum,
Musim cuti sekolah ada berbaki lagi 2 minggu lebih kurang. Mesti masih ada yang merancang percutian, atau nak balik kampung, travel ke sana dan ke sini. 
Kalau saya sendiri tak lama lagi nak balik kampung...bercuti di kampung halaman bagi anak perantau memang heaven. Paling seronok kalau adik beradik semua berkumpul. πŸ˜ Kita bila balik kampung pastinya berharap semua sihat2 belaka. Especially anak2, suami dan diri sendiri....kalau anak tak sihat, kurang la enjoynya kat kampung.πŸ˜₯ Jadi, saya stand by selain ubat2 saya prepare juga Nutriferon, omega, ostematrix, vit c dan b complex. Selalunya itu yg mesti saya sediakan masuk dalam beg travel. Bila ada yang mula rasa mcm nk demam, batuk, selsema, sy bagi nutriferon, omega dan vit c. Saya plak, kdg2 sakit2 kaki dan badan, kene telan ostematrix.
Tp, dalam banyak2 supplemen tu omega la yg selalu sedia ada di rumah mak. Mak makan, adik makan... control cholesterol katanya. Faham-faham saje la, bila balik kampung, makan adal…

Rahmat Di Sebalik Musim Hujan

Image
Assalamualaikum semua,
Bulan Disember sinonim dengan musim tengkujuh. Terutama bagi kawasan Pantai Timur Kelantan dan Terengganu.
Musim hujan masa zaman kanak-kanak, apa yang seronok? Yang pastinya tak boleh nak main dengan kawan2 jiran kat luar rumah. Yang saya ingat, bila musim hujan, selalu main dengan adik2 dan abang. Sorok dalam selimut sebab sejuk. Bila guruh berdentum, cepat2 cari mak...nk berkepit je sebab takut. Ada gak aktiviti buat sampan kertas. Lepas tu campak kat luar rumah, air hujang mengalir laju bawak sampan tu. Seronok.. πŸ˜†πŸ˜‚ Paling best, petang2 mak buat cekodok panas2, ubi goreng ke... sejuk2 kan lapar. Hujan satu rahmat, boleh jadi juga satu bencana tanda peringatan drpd Allah.
sedikit artikel tentang musim tengkujuh yang saya ambil daripada laman web Malaysiakini
Banjir merupakan bencana alam yang sinonim dengan Malaysia. Kebiasaannya, Malaysia akan ditimpa banjir pada musim tengkujuh, iaitu sekitar bulan November hingga Mac. Malaysia mengalami iklim khatulisti…

Kerjaya Selepas Graduasi; Mencari atau Mencipta Kerjaya?

Assalamualaikum,

Mengimbau saat akk lepas habis belajar kira habis final exam final year, akk tak balik kampung pun. Kakak akak offer jadi kerani sekolah swasta kat bangi. Dalam seminggu gitu, akak dipanggil interview di kolej swasta di PD, Kolej Uniti. Tak lama lepas interview terus dipanggil bekerja sbg pensyarah. Jadi la akak pensyarah muda comel kat situ..umur masa tu 22thn. Dalam masa sama, akak cuba2 apply pensyarah politeknik dan kolej komuniti. Alhamdulillah dipanggil interview dan ada rezeki, dapat bekerja di politeknik melaka tercinta ni. Masa tu umur 24thn. Kiranya, perjalanan akak nk masuk ke alam pekerjaan tu dipermudahkan.

Tapi, akak faham zaman sekarang dah tak sama macam dulu. (Nampak nau dah veteran). Even yang kerjaya guru yg dulunya dikatakan paling mudah dapat kerja, sekarang kene menunggu turn untuk posting. Bukan sekejap tau. Mungkin kalau course2 lain lagi susah untuk mendapat kerja. Tapi, takkan nak berharap kepada mak ayah kan. Cukuplah mereka tanggung makan mi…

Kenapa Kita Perlu Mulakan Bisnes Online Sekarang?

Image
Kenapa Kita Perlu Mulakan Bisnes Online?
============================

Buka je fb, sana sini kawan2 kita berniaga. Iklan yg lalu di wall kita nk sama banyak dengan status kawan2 kita. Buka ig, gambar produk macam2 ada. Taip je masalah pape kat google, melawat blog info, hujung2 ayat penyelesaiannya adalah beli produk. Betul tak akak cakap ni? Setuju tak?

Bisnes online ni tumbuh bagai cendawan selepas hujan. Kenapa kita perlu mulakan bisnes online ni?
🏑nak buka kedai maya tak perlu modal yang yang besar. Ada smartphone dan boleh akses internet. Ok dah. Pilih bisnes yang tidak perlukan modal besar. Contohnya bisnes Shaklee. Nak jadi distributor cuma RM79.8 seumur hidup.

πŸ‘¬πŸ‘­ Ramai orang memilih untuk membeli secara online. Tak kira orang bekerja atau surirumah sekalipun, suka shopping online je kerana lebih mudah.

🏧Ekonomi skrg tak menentu, setiap keluarga perlu ada side income untuk menampung keperluan hidup dan juga pelaburan masa hadapan. Salah satu side income terbaik adalah bisnes onl…

Tips Merawat Anak Demam Ringan

Image
Assalamualaikum semua, 


Bila dh jd mak2, perkara yg paling kita rajin google biasanya tips2 memasak, tips rawat anak demam, anak batuk selesema. Mak2 punya tips la kan.

Ni ummi nk share sikit tips yang ummi dah pernah guna bila anak mula nak demam.

Anak sulung ummi,Ammar ni senang kene demam. Dan biasanya sebab tonsillitis la. Once dah start dedar, nnt melarat la demam kdang2 sampai seminggu... on off demamnya. Masa tu ummi takde simpan nutriferon. Tapi, bila ramai kawan habaq nutriferon boleh up body immune terus beli jadikn first aid. Ada sekali tu Ammar demam dedar2 je, masa tu balik kampung,mujur bawa nutriferon. Ummi paksa ammar mkan nutriferon separuh je. Takde bg ubat demam pun masa tu. Alhamdulillah esoknya kebah demamnya. Ummi bg lagi separuh nutriferon tu. Demam tak dtg lagi nampaknya...Alhamdulillah..lega hati ummi.

Ok ibu2 saya cdgkn simpan nutriferon sbg firstaid kit dalam rumah. Bulan ni tgh promo pulak tu..jimat kalau beli skrg.

Juhaina Mohamad 013 292 2464

#2wave
#tsunamishak…

Mengapa Kita Perlu Detoks?

Image
Perlukah Detoks?
=============
Detoks satu proses penyingkiran bahan toksin daripada badan. Zaman kita la ni, makan macam2, kadang2 makan kat kedai, banyak bende yang kita tak boleh nak elak daripada masuk dalam badan kita. Bahan-bahan mentah yang digunakan tak dapat dipastikan betul2 bersih sebelum dimasak. Yelah, bukan dapur kita, kita dtg kedai nak makan je. Rutin makan kita berterusan dalam jangka masa yang agak lama, berbulan, mungkin bertahun2. Tanpa kita singkirkan bende2 asing dan mungkin merbahaya untuk kesihatan kita. Sebab tu la proses detoks ni penting dan ia dilakukan dalam satu jangkamasa. Antara makanan yang perlu elak ketika detoks adalah gula putih dan makanan berasaskan gandum. Bulan mengambang (13, 14, 15 haribulan dalam bulan Hijrah), parasit atau cacing akan membiak dengan suka ria dalam badan kita. Waktu inilah paling sesuai nak buat detoks parasit tau. Nak detoks kene kuat semangat, dan kene belajar ttg detoks gak. Untung2 buat detoks, berat badan pun turun, mest…

Target 6 Bulan dari Sekarang...

Image
Ya Allah yang Maha Pemurah,
Perkenankanlah.. Kalau boleh nak ikut jejak mak Shaklee saya Hasyireen Halim , lompat terus ke Sr. SUPERVISOR. Kalau dia boleh kenapa saya tidak kan? InsyaAllah, Juhaina Mohamad boleh!. Doakan ye kawan2. #tsunamishaklee#2wave#emeraldswift#shakleemelaka