Posts

Showing posts from November, 2016

Anda Ibubapa? Buku apa Mesti Anda Baca?

Image
Membaca jambatan ilmu
=====================

Semua orang tahu membaca jambatan ilmu. Tapi tak semua suka membaca buku..
Saya yang dulu adalah seorang ulat buku gak, tapi tamat sekolah je makin pudar ke ulat bukuan tu.

Walaubagaimanapun, saya suka beli buku. Dengan harapan saya akan baca bila waktu lapang. Hihi.

Satu buku yang saya beli dan letak di ofis ialah buku Prophetic Parenting ni. Sesekali, saya selak saya baca.. tapi banyak mukasurat lagi nk perabihkan. Baca tajuk pun tau, tinggi harapan saya agar saya mampu mendidik anak2 dengan sebaiknya. Anak2 saham akhirat saya. Mungkin saya tak layak nak ke syurga, tapi mudah2an anak2 soleh solehah ummi akan tarik ummi dan abah ke syurga... masih jauh sangat lagi perjalanan untuk mendidik anak2 ni. Terlalu banyak lagi ilmu yang perlu digali.





#parenting #tsunamishaklee #2wave

Pentingnya Hobi untuk Kurangkan Stress

Image
Assalamualaikum semua,

Anak-anak dah mula cuti sekolah, tapi ummi dan abah masih kerja. Untung anak-anak cikgu kan..hihi.

Hari ni, akak nak cerita tentang hobi. Hobi adalah perkara bermanfaat yang kita suka lakukan apabila ada masa lapang. Ia dapat membantu kurangkan stress tau.

Hobi
====
Bila bercerita tentang hobi masa kecil2, keluar la cerita mcm2 hobi seperti mengumpul setem, poskad, membaca la, apa lagi ye...

Kalau cerita sekarang pula, saya pun tertanya2 sendiri apa hobi saya sebenarnya di kala anak2 di sekeliling saya. Owh, bila ada masa lapang di rumah biasanya saya akan berfikir apa saya nak masak untuk anak2 dan suami. Kalau hari bekerja, saya akan masak sarapan untuk bekal anak dan masak untuk makan malam..tu wajib. Tapi masa lapang tu biasanya weekend atau hari cuti, mula la saya cari2 resepi2 yang boleh dicuba. Apa pun, tetap ikut mood dan kelapangan. Sebab ada kerja2 yang mngkin perlu didahulukan.




Korang mungkin ada hobi yang menarik dan mana tau saya baru tau yang hobi say…

Apa Nak buat Kalau Kita Gemuk?

Image
Assalamualaikum,

Jom baca akak nk kongsi cerita,

GEMUK
========

Istilah gemuk ni menakutkan dan sangat sensitif especially kaum hawa.



Gemuk sebenarnya adalah apabila seseorang tu mempunyai berat badan 20% lebih drpd berat ideal. So, anda kategori mana? Gemuk atau perasaan je diri tu gemuk?

Seseorang perlu risau apabila gemuk apabila ia mungkin menjejaskan aktiviti harian. Sukar melakukan aktiviti, mudah penat apabila banyak bergerak aktif, kaki mudah lenguh kerana tampung berat badan. Perlu juga merisaukan kesihatan keseluruhan badan, kerana gemuk salah satu tanda badan ada banyak lemak berlebihan dan tidak diperlukan. Paling risau kalau lemak2 tu menyeliputi organ2 dalaman seperti jantung, hati, dan lain2.

Anda perlu bertindak sesuatu jika anda berada dalam kategori gemuk sebenar ni. Untuk kategori perasan diri tu gemuk pun boleh buat sesuatu...pastinya anda perasan gemuk tu sebab ada lebihan2 di sana sini yang tidak dimahukan. Atau berasa kurang selesa..

Anda mungkin boleh menukar corak…

Kenapa Landmark Study Shaklee Penting?

Image
Assalamualaikum,

Geng akak sibuk cerita pasal Landmark Study Shaklee tau. Penting sangat ke? Meh akak nk cerita sket.

Hari ni makan gula sekilo, esok terus dapat kencing manis? Takkan la mcm tu kan. Orang yang didiagnosis ada diabetes kebiasaannya adalah kesan daripada  lifestyle yg bertahun-tahun suka makan2 atau minum yang manis2. Tambahan pula faktor keturunan. Penyakit-penyakit lain pun begitu, ia trigger disebabkan faktor cara hidup kita termasuk corak pemakanan.

Begitu juga la dengan amalan pengambilan supplemen, kesannya bukan makan hari ni esok sembuh segala penyakit. Oleh sebab tu, landmark study shaklee menjalankan ujikaji terhadap sampel yg telah mengamalkan shaklee selama 20tahun bagi membuktikan keberkesanan supplemen shaklee dalam memberi kesan hidup yang lebih sihat.


Jadi, jangan kata "eh, dia makan shaklee pun sakit gak? " .orang tu baru makan setahun 2, plus everything is from Allah.

Tapi, kalau anda nak umur pencen anda seperti orang muda belia, sila la konsiste…

Vitamin Kegemaran Saya dan Semua

Assalamualaikum semua,

Malunya akak, blog ni bersawang. Mujur gak ada task tsunamishaklee. Boleh cedok idea...

Ni alkisah vitamin kegemaran akak.

Saya memang suka sangat telan ostematrix... bak kata Hasyireen Halim "juwin dan oste berpisah tiada".

Ada satu lagi vitamin saya suka telan iaitu b complex. Efek dia segera tau boleh dirasa. Rasa lebih energetic dan mood ceria je. Saya telan 2 biji je sehari. Ada kawan saya telan 10biji tau...katanya handle anak2 pun tenang je. Selalu buat urusan bwk anak2 ke sana sini pun maintain je emosi. Anak2 tgh nk besar mcm2 ragamnya

Makan sampai 10biji takpe ke? Orang selalu risau mkn supplemen byk2 drpd makan fast food banyak2. Bcomplex ni larut air. Byk faktor yg boleh menyebabkan keperluan kita terhadap bcomplex bertambah, cthnya stress.

Saya suka bcomplex... kalau nak tau bagaimana  rasa kesannya, kene cuba dulu

Juhaina 013 292 2464

#shakleemelaka
#shakleeeffect
#liveamazing
#tsunamishaklee
#2wave