Posts

Showing posts from 2016

Apa Supplemen yang Mesti Ada Dalam Beg Travel?

Image
Assalamualaikum,
Musim cuti sekolah ada berbaki lagi 2 minggu lebih kurang. Mesti masih ada yang merancang percutian, atau nak balik kampung, travel ke sana dan ke sini. 
Kalau saya sendiri tak lama lagi nak balik kampung...bercuti di kampung halaman bagi anak perantau memang heaven. Paling seronok kalau adik beradik semua berkumpul. πŸ˜ Kita bila balik kampung pastinya berharap semua sihat2 belaka. Especially anak2, suami dan diri sendiri....kalau anak tak sihat, kurang la enjoynya kat kampung.πŸ˜₯ Jadi, saya stand by selain ubat2 saya prepare juga Nutriferon, omega, ostematrix, vit c dan b complex. Selalunya itu yg mesti saya sediakan masuk dalam beg travel. Bila ada yang mula rasa mcm nk demam, batuk, selsema, sy bagi nutriferon, omega dan vit c. Saya plak, kdg2 sakit2 kaki dan badan, kene telan ostematrix.
Tp, dalam banyak2 supplemen tu omega la yg selalu sedia ada di rumah mak. Mak makan, adik makan... control cholesterol katanya. Faham-faham saje la, bila balik kampung, makan adal…

Rahmat Di Sebalik Musim Hujan

Image
Assalamualaikum semua,
Bulan Disember sinonim dengan musim tengkujuh. Terutama bagi kawasan Pantai Timur Kelantan dan Terengganu.
Musim hujan masa zaman kanak-kanak, apa yang seronok? Yang pastinya tak boleh nak main dengan kawan2 jiran kat luar rumah. Yang saya ingat, bila musim hujan, selalu main dengan adik2 dan abang. Sorok dalam selimut sebab sejuk. Bila guruh berdentum, cepat2 cari mak...nk berkepit je sebab takut. Ada gak aktiviti buat sampan kertas. Lepas tu campak kat luar rumah, air hujang mengalir laju bawak sampan tu. Seronok.. πŸ˜†πŸ˜‚ Paling best, petang2 mak buat cekodok panas2, ubi goreng ke... sejuk2 kan lapar. Hujan satu rahmat, boleh jadi juga satu bencana tanda peringatan drpd Allah.
sedikit artikel tentang musim tengkujuh yang saya ambil daripada laman web Malaysiakini
Banjir merupakan bencana alam yang sinonim dengan Malaysia. Kebiasaannya, Malaysia akan ditimpa banjir pada musim tengkujuh, iaitu sekitar bulan November hingga Mac. Malaysia mengalami iklim khatulisti…

Kerjaya Selepas Graduasi; Mencari atau Mencipta Kerjaya?

Assalamualaikum,

Mengimbau saat akk lepas habis belajar kira habis final exam final year, akk tak balik kampung pun. Kakak akak offer jadi kerani sekolah swasta kat bangi. Dalam seminggu gitu, akak dipanggil interview di kolej swasta di PD, Kolej Uniti. Tak lama lepas interview terus dipanggil bekerja sbg pensyarah. Jadi la akak pensyarah muda comel kat situ..umur masa tu 22thn. Dalam masa sama, akak cuba2 apply pensyarah politeknik dan kolej komuniti. Alhamdulillah dipanggil interview dan ada rezeki, dapat bekerja di politeknik melaka tercinta ni. Masa tu umur 24thn. Kiranya, perjalanan akak nk masuk ke alam pekerjaan tu dipermudahkan.

Tapi, akak faham zaman sekarang dah tak sama macam dulu. (Nampak nau dah veteran). Even yang kerjaya guru yg dulunya dikatakan paling mudah dapat kerja, sekarang kene menunggu turn untuk posting. Bukan sekejap tau. Mungkin kalau course2 lain lagi susah untuk mendapat kerja. Tapi, takkan nak berharap kepada mak ayah kan. Cukuplah mereka tanggung makan mi…

Kenapa Kita Perlu Mulakan Bisnes Online Sekarang?

Image
Kenapa Kita Perlu Mulakan Bisnes Online?
============================

Buka je fb, sana sini kawan2 kita berniaga. Iklan yg lalu di wall kita nk sama banyak dengan status kawan2 kita. Buka ig, gambar produk macam2 ada. Taip je masalah pape kat google, melawat blog info, hujung2 ayat penyelesaiannya adalah beli produk. Betul tak akak cakap ni? Setuju tak?

Bisnes online ni tumbuh bagai cendawan selepas hujan. Kenapa kita perlu mulakan bisnes online ni?
🏑nak buka kedai maya tak perlu modal yang yang besar. Ada smartphone dan boleh akses internet. Ok dah. Pilih bisnes yang tidak perlukan modal besar. Contohnya bisnes Shaklee. Nak jadi distributor cuma RM79.8 seumur hidup.

πŸ‘¬πŸ‘­ Ramai orang memilih untuk membeli secara online. Tak kira orang bekerja atau surirumah sekalipun, suka shopping online je kerana lebih mudah.

🏧Ekonomi skrg tak menentu, setiap keluarga perlu ada side income untuk menampung keperluan hidup dan juga pelaburan masa hadapan. Salah satu side income terbaik adalah bisnes onl…

Tips Merawat Anak Demam Ringan

Image
Assalamualaikum semua, 


Bila dh jd mak2, perkara yg paling kita rajin google biasanya tips2 memasak, tips rawat anak demam, anak batuk selesema. Mak2 punya tips la kan.

Ni ummi nk share sikit tips yang ummi dah pernah guna bila anak mula nak demam.

Anak sulung ummi,Ammar ni senang kene demam. Dan biasanya sebab tonsillitis la. Once dah start dedar, nnt melarat la demam kdang2 sampai seminggu... on off demamnya. Masa tu ummi takde simpan nutriferon. Tapi, bila ramai kawan habaq nutriferon boleh up body immune terus beli jadikn first aid. Ada sekali tu Ammar demam dedar2 je, masa tu balik kampung,mujur bawa nutriferon. Ummi paksa ammar mkan nutriferon separuh je. Takde bg ubat demam pun masa tu. Alhamdulillah esoknya kebah demamnya. Ummi bg lagi separuh nutriferon tu. Demam tak dtg lagi nampaknya...Alhamdulillah..lega hati ummi.

Ok ibu2 saya cdgkn simpan nutriferon sbg firstaid kit dalam rumah. Bulan ni tgh promo pulak tu..jimat kalau beli skrg.

Juhaina Mohamad 013 292 2464

#2wave
#tsunamishak…

Mengapa Kita Perlu Detoks?

Image
Perlukah Detoks?
=============
Detoks satu proses penyingkiran bahan toksin daripada badan. Zaman kita la ni, makan macam2, kadang2 makan kat kedai, banyak bende yang kita tak boleh nak elak daripada masuk dalam badan kita. Bahan-bahan mentah yang digunakan tak dapat dipastikan betul2 bersih sebelum dimasak. Yelah, bukan dapur kita, kita dtg kedai nak makan je. Rutin makan kita berterusan dalam jangka masa yang agak lama, berbulan, mungkin bertahun2. Tanpa kita singkirkan bende2 asing dan mungkin merbahaya untuk kesihatan kita. Sebab tu la proses detoks ni penting dan ia dilakukan dalam satu jangkamasa. Antara makanan yang perlu elak ketika detoks adalah gula putih dan makanan berasaskan gandum. Bulan mengambang (13, 14, 15 haribulan dalam bulan Hijrah), parasit atau cacing akan membiak dengan suka ria dalam badan kita. Waktu inilah paling sesuai nak buat detoks parasit tau. Nak detoks kene kuat semangat, dan kene belajar ttg detoks gak. Untung2 buat detoks, berat badan pun turun, mest…

Target 6 Bulan dari Sekarang...

Image
Ya Allah yang Maha Pemurah,
Perkenankanlah.. Kalau boleh nak ikut jejak mak Shaklee saya Hasyireen Halim , lompat terus ke Sr. SUPERVISOR. Kalau dia boleh kenapa saya tidak kan? InsyaAllah, Juhaina Mohamad boleh!. Doakan ye kawan2. #tsunamishaklee#2wave#emeraldswift#shakleemelaka

Anda Ibubapa? Buku apa Mesti Anda Baca?

Image
Membaca jambatan ilmu
=====================

Semua orang tahu membaca jambatan ilmu. Tapi tak semua suka membaca buku..
Saya yang dulu adalah seorang ulat buku gak, tapi tamat sekolah je makin pudar ke ulat bukuan tu.

Walaubagaimanapun, saya suka beli buku. Dengan harapan saya akan baca bila waktu lapang. Hihi.

Satu buku yang saya beli dan letak di ofis ialah buku Prophetic Parenting ni. Sesekali, saya selak saya baca.. tapi banyak mukasurat lagi nk perabihkan. Baca tajuk pun tau, tinggi harapan saya agar saya mampu mendidik anak2 dengan sebaiknya. Anak2 saham akhirat saya. Mungkin saya tak layak nak ke syurga, tapi mudah2an anak2 soleh solehah ummi akan tarik ummi dan abah ke syurga... masih jauh sangat lagi perjalanan untuk mendidik anak2 ni. Terlalu banyak lagi ilmu yang perlu digali.





#parenting #tsunamishaklee #2wave

Pentingnya Hobi untuk Kurangkan Stress

Image
Assalamualaikum semua,

Anak-anak dah mula cuti sekolah, tapi ummi dan abah masih kerja. Untung anak-anak cikgu kan..hihi.

Hari ni, akak nak cerita tentang hobi. Hobi adalah perkara bermanfaat yang kita suka lakukan apabila ada masa lapang. Ia dapat membantu kurangkan stress tau.

Hobi
====
Bila bercerita tentang hobi masa kecil2, keluar la cerita mcm2 hobi seperti mengumpul setem, poskad, membaca la, apa lagi ye...

Kalau cerita sekarang pula, saya pun tertanya2 sendiri apa hobi saya sebenarnya di kala anak2 di sekeliling saya. Owh, bila ada masa lapang di rumah biasanya saya akan berfikir apa saya nak masak untuk anak2 dan suami. Kalau hari bekerja, saya akan masak sarapan untuk bekal anak dan masak untuk makan malam..tu wajib. Tapi masa lapang tu biasanya weekend atau hari cuti, mula la saya cari2 resepi2 yang boleh dicuba. Apa pun, tetap ikut mood dan kelapangan. Sebab ada kerja2 yang mngkin perlu didahulukan.




Korang mungkin ada hobi yang menarik dan mana tau saya baru tau yang hobi say…

Apa Nak buat Kalau Kita Gemuk?

Image
Assalamualaikum,

Jom baca akak nk kongsi cerita,

GEMUK
========

Istilah gemuk ni menakutkan dan sangat sensitif especially kaum hawa.



Gemuk sebenarnya adalah apabila seseorang tu mempunyai berat badan 20% lebih drpd berat ideal. So, anda kategori mana? Gemuk atau perasaan je diri tu gemuk?

Seseorang perlu risau apabila gemuk apabila ia mungkin menjejaskan aktiviti harian. Sukar melakukan aktiviti, mudah penat apabila banyak bergerak aktif, kaki mudah lenguh kerana tampung berat badan. Perlu juga merisaukan kesihatan keseluruhan badan, kerana gemuk salah satu tanda badan ada banyak lemak berlebihan dan tidak diperlukan. Paling risau kalau lemak2 tu menyeliputi organ2 dalaman seperti jantung, hati, dan lain2.

Anda perlu bertindak sesuatu jika anda berada dalam kategori gemuk sebenar ni. Untuk kategori perasan diri tu gemuk pun boleh buat sesuatu...pastinya anda perasan gemuk tu sebab ada lebihan2 di sana sini yang tidak dimahukan. Atau berasa kurang selesa..

Anda mungkin boleh menukar corak…

Kenapa Landmark Study Shaklee Penting?

Image
Assalamualaikum,

Geng akak sibuk cerita pasal Landmark Study Shaklee tau. Penting sangat ke? Meh akak nk cerita sket.

Hari ni makan gula sekilo, esok terus dapat kencing manis? Takkan la mcm tu kan. Orang yang didiagnosis ada diabetes kebiasaannya adalah kesan daripada  lifestyle yg bertahun-tahun suka makan2 atau minum yang manis2. Tambahan pula faktor keturunan. Penyakit-penyakit lain pun begitu, ia trigger disebabkan faktor cara hidup kita termasuk corak pemakanan.

Begitu juga la dengan amalan pengambilan supplemen, kesannya bukan makan hari ni esok sembuh segala penyakit. Oleh sebab tu, landmark study shaklee menjalankan ujikaji terhadap sampel yg telah mengamalkan shaklee selama 20tahun bagi membuktikan keberkesanan supplemen shaklee dalam memberi kesan hidup yang lebih sihat.


Jadi, jangan kata "eh, dia makan shaklee pun sakit gak? " .orang tu baru makan setahun 2, plus everything is from Allah.

Tapi, kalau anda nak umur pencen anda seperti orang muda belia, sila la konsiste…

Vitamin Kegemaran Saya dan Semua

Assalamualaikum semua,

Malunya akak, blog ni bersawang. Mujur gak ada task tsunamishaklee. Boleh cedok idea...

Ni alkisah vitamin kegemaran akak.

Saya memang suka sangat telan ostematrix... bak kata Hasyireen Halim "juwin dan oste berpisah tiada".

Ada satu lagi vitamin saya suka telan iaitu b complex. Efek dia segera tau boleh dirasa. Rasa lebih energetic dan mood ceria je. Saya telan 2 biji je sehari. Ada kawan saya telan 10biji tau...katanya handle anak2 pun tenang je. Selalu buat urusan bwk anak2 ke sana sini pun maintain je emosi. Anak2 tgh nk besar mcm2 ragamnya

Makan sampai 10biji takpe ke? Orang selalu risau mkn supplemen byk2 drpd makan fast food banyak2. Bcomplex ni larut air. Byk faktor yg boleh menyebabkan keperluan kita terhadap bcomplex bertambah, cthnya stress.

Saya suka bcomplex... kalau nak tau bagaimana  rasa kesannya, kene cuba dulu

Juhaina 013 292 2464

#shakleemelaka
#shakleeeffect
#liveamazing
#tsunamishaklee
#2wave

Tips Cepat Sembuh Luka selepas Pembedahan Melahirkan Anak

Image
Assalamualaikum semua, 
Entri hari ni saya nak kongsikan kisah seorang ibu yang melahirkan anak secara czer dan bagaimana beliau mengatasi masalah untuk cepat sembuh luka jahitan. Tambahan pula, beliau ada alahan terhadap ubat-ubatan hospital. Kalau makan, muka akan naik bengkak-bengkak. Melahirkan secara czer ni memang akan menyakitkan lebih daripada bersalin normal. Sedangkan bersalin secara normal pun kita masih bergantung harap pada ubat tahan sakit terutama fasa awal selepas kelahiran. Ini kan pula melahirkan secara czer, mesti mengharapkan ubat tahan sakit untuk kurangkan rasa kesakitan tu. Tetapi, bagaimana dengan yang ada masalah alahan ubat-ubatan? Mari kita baca kisah ibu hebat ni.
OKTOBER 2016 (SPECIAL EDITION VIVIX)
TESTIMONI 15: NURUL AZIYANA
. [LUKA CZER SEMBUH DENGAN CEPAT SELEPAS AMALKAN VIVIX]
. Assalamualaikum saya Nurul Aziyana, pengguna Shaklee sudah hampIr 4 tahun. Saya nak kongsi kisah bagaimana Vivix sangat membantu saya ketika berpantang bersalin secara pembed…

Tips Menangani Muka Ketat supaya Orang Tengok Tak Kelat

Assalamualaikum, 
Eh, korang selalu kan dengar "ko ni dah kenapa muka ketat semacam?".
Muka ketat selalu dikaitkan dengan orang tu stress, sakit hati, tension, sakit perut, dan macam2 lagi la. Anda yang mana satu? hehehe...  Jangan biarkan orang kata muka anda ketat ye, tu petanda tak best. Biasanya orang lain pun tak berapa gemar nak berurusan dengan orang yang bermuka ketat ni. Silap haribulan kene tangan pulak.
Jadi, antara tips yang berguna untuk atasi muka ketat ialah:  Senyum2 selalu biarpun hati dilanda pelbagai "kisah". Telan Bcomplex, makan vitalea supaya bertenaga, makan vit C biar sihat2 dan cantik selalu, minum esp biar tak kelaparan, nak lagi best telan Vivix awet muda terus...wow. Selamat beramal!
Salam sayang,
Juhaina UmmuAmmarAnasAtikah

Kepentingan Omega Kepada Ibu Hamil yang Seringkali Diabaikan

Image
Assalamualaikum, 

Sebelum tu nak ucap tahniah kepada ibu yang sedang hamil. Bahagianya bakal menimang cahaya mata, tak kira yang pertama, kedua, ketiga, dan seterusnya, perasaan teruja tu tetap sama. Anda tahu tak ibu hamil memerlukan nutrisi yang lengkap melebihi kebiasaannya? Salah satu nutrisi yang diperlukan adalah omega 3. Omega  adalah asid lemak yang diperlukan oleh tubuh badan kita tetapi tidak mampu dihasilkan sendiri oleh badan. Omega hanya boleh diperolehi melalui sumber makanan yang kita makan. Ahli nutrisi berpendapat keperluan omega yang diperlukan adalah sebanyak 300mg sehari.
Kenapa disebut omega 3?

Di dalam omega 3 mengandungi 3 acid iaitu:


●     Eicosapentaenoic acid (EPA) ●     Docosahexaenoic acid (DHA) ●     Alpha‑linolenic acid (ALA) Antara makanan yang mengandungi omega dan kaya dengan EPA dan DHA adalah ikan salmon, ikan tuna, ikan hering, tenggiri , sardin dan ikan air tawar. Manakala sumber makanan yang kaya dengan ALA adalah kacang-kacang, avocado, "chia seed&…

Percutian Keluarga di Lotus Desaru Beach Resort yang Menyeronokkan

Image
Assalamualaikum,

Anak-anak dan air memang tak boleh dipisahkan. Anak-anak ummi pun tersangatlah suka main air. Kalau hujung minggu, selalu juga bagi anak-anak mandi lama sikit sambil bermain. Begitulah kalau nak rancang percutian, temanya mesti ada sesi berenang dan aktiviti main air. Kalau temanya membeli-belah, memang kurang sikit la kegembiraan di wajah anak-anak. Ummi pun bukanlah kaki shopping sangat, kalau shopping online ummi suka..auww.



Pada cuti sekolah yang berkembar dengan cuti hari raya aidiladha baru-baru ini, Allah beri keizinan untuk bercuti di Lotus Desaru Beach Resort. Desaru ni terletak lebih kurang 15km je dari rumah mak saya. Kebetulan, abang saya pun balik kampung, jadi kami pun merancang untuk staycation di Lotus Desaru Beach Resort. Ammar suka la sebab ada sepupu bff dia.


TEMPAH HOTEL DI BOOKING.COM

Saya menempah apartment 2 bilik melalui laman web booking.com sehari sebelum nak check in. Korang boleh juga menempah melalui apa-apa laman web yang serupa. Boleh …

Ibu Berpantang Ambil Set Berpantang untuk Tambah Susu dan Tenaga, Tapi Dapat Bonus Lain

Image
Assalamualaikum,
Entry kali ni nak bercerita kisah ibu-ibu berpantang yang ambil set berpantang Shaklee. Kalau nak tau lebih lanjut tentang set ini, boleh baca entry di sini.
Alkisahnya, ibu-ibu berpantang ni ambil set berpantang Shaklee ni sebab nak membanyakkan hasil susu dan juga nak tambah tenaga. Ibu lepas melahirkan memang sangat letih, memang perlukan supplemen untuk membantu memberi tenaga. Tetapi, mereka bukan sahaja dapat menyimpan stok EBM sampai tak muat freezer, bertenaga malahan mendapat bonus yang disangka-sangka iaitu kulit jadi cantik dan semakin cerah, ada yang sebelum ni gastrik terus hilang masalah gastriknya.
ESP merupakan salah satu produk Shaklee yang telah menjalani ujian klinikal bagi memastikan keberkesanannya. Ia memang telah terbukti berkesan melalui testimoni-testimoni positif daripada pengguna-pengguna ESP.
Fakta Tentang ESP
1. ESP merupakan sumber protein yang mengandungi 9 asid amino perlu (essential acid amino) yang tidak mampu dihasilkan oleh bada…

Set Berpantang Awesome buat Ibu-ibu yang Mahu Kekal Bertenaga

Image
Assalamualaikum ibu-ibu. Entry kali ni khas untuk ibu-ibu melahirkan.
Ibu-ibu melahirkan anak pastinya memerlukan extra tenaga. Ye la kan, nak jaga baby yang tentu waktu tidurnya. Nak menyusukan baby yang tak tentu juga demand nya. So, selain jaga pemakanan, set bersalin shaklee akan membekalkan nutrien yang secukupnya bagi memastikan mak tang kekal cergas dan bertenaga. Ibu2, ummi2, mama2 berpantang, cubalah berpantang dengan set ni. InsyaAllah mesti puashati.
Salam sayang dari Juwin @ juhaina
013 292 2464 #tsunamishaklee #teamrock

Landmark Study Shaklee Bukti Vitamin Shaklee Menjamin Kehidupan Sihat Lebih Lama

Image
Assalamualaikum, Salam Aidil Adha...

Sepatutnya saya tulis artikel ini semalam, tapi sibuk beraya (sibuk la sangat) jadi saya tak sempatkan diri saya nak tulis. Kali ni saya nak berkongsi sedikit pengetahuan saya tentang Landmark Study Shaklee yang mejadi bukti keberkesanan vitamin Shaklee.

Sebab Landmark Study Dilakukan

Makanan tambahan atau supplemen kini menjadi satu keperluan dalam kehidupan seharian. Kehidupan yang serba sibuk menyebabkan kita tidak punya banyak masa untuk melakukan aktiviti fizikal seperti bersenam dan bersukan, pemakanan juga sering kali kita ambil yang segera dengan membeli saja di kedai tanpa menitikberatkan keseimbangan nutrisi di dalam makanan tersebut. Supplemen yang diambil adalah berfungsi untuk melengkapkan keperluan nutrisi dan membantu sistem tubuh badan kita berfungsi dengan lebih baik. Apakah perkaitan supplemen dengan Landmark Study Shaklee yang saya nak ceritakan ni?

Setelah Mr. Roger Barnett membeli Shaklee, dia seperti ada rasa tidak puas hati apabi…