Posts

Showing posts from April, 2015

Berbaloikah Menghabiskan Duit dan Masa di The Shore Oceanarium Melaka?

Image
Assalamualaikum, salam ceria,

Teringat pula masa zaman sekolah dulu, jika ada lawatan sekolah je mesti pergi Melaka. Saya berasal dari Johor, jadi kalau lawatan ke Melaka tu kiranya taklah jauh sangat. Lebih kurang 3 jam lebih perjalanan. Rasanya sampai sekarang pun, banyak sekolah akan pilih Melaka sebagai tempat lawatan sambil belajar untuk murid sekolah. Kenapa Melaka?


Sebelum saya teruskan cuba tengok video kat bawah ni. Jika anda sangat suka travel jauh-jauh, pantang hari cuti mesti je nak berjalan-jalan. Berjalan bukan dekat-dekat pula tu. Tapi, cepat penat atau mudah rasa letih lepas tu, esok nak kerja tapi tak larat sampai nak ambil MC. Best ke macam tu? Jadi untuk kekal cergas selepas travel jauh, sampai kawan ofis pun terkejut bila tengok anda tak macam balik dari travel pun. Apa tipsnya? Wajib tonton video ni.
Atasi Badan Letih Lesu Setiap Kali Travel. Say NO to Panadol or MC Lagi Dah! from iReach HD on Vimeo.


Melaka Bandaraya Bersejarah yang terkenal dengan tempat-tempat ya…

Tips Menjadikan Hari ini Lebih Baik dari Semalam

Image
Assalamualaikum semua,

Hari ni lebih baik dari semalam? Perlu ke amik kisah hal semalam? Nak banding-bandingkan dengan hari ni pulak tu. Perkara yang dah lepas tak perlu lah nak dikenang-kenang kan. Tapi, tu la korang tak tau, bila kita tak pernah nak analisa kita punya life, buat muhasabah diri setiap hari, sampai bila-bila pun kehidupan kita takkan berubah. Melalui rutin hidup yang sama, membosankan, takde tujuan.

Macam mana nak jadikan kehidupan kita hari ini lebih baik dari semalam? Mari saksikan video ni bagaimana kita nak menjadikan hari ini lebih baik dari semalam.

Jadi, kita tahu bahawa muhasabah diri tu memang penting untuk memastikan kita kekal positif. Bagaimana cara muhasabah yang betul?
Pertama, muhasabah diri yang memang biasa kita lakukan ialah mengenang apakah dosa, perkara buruk yang kita lakukan agar kita takkan mengulanginya pada hari esok. Kita bertaubat dari kesilapan kita. Tetapi, adakalanya oleh kerana asyik mengenang perkara buruk yang kita lakukan, kita akan j…