Friday, 20 March 2015

Tips Menghilangkan Parut Chicken Pox yang Cepat dan Berkesan

Hai, assalamualaikum semua..

Entry kali ni nak berkongsi tips menghilangkan parut chicken pox yang ohsem sehingga kulit lebih cantik berbanding sebelum kena chicken pox. Chicken pox atau pun cacar air atau dipanggil juga cengkering, rasanya kebanyakan orang maklum tentang penyakit ni. Sebelum tu, mari kita tengok video kak Nur Hidayah yang terkena chicken pox dpadausia dewasa. Chicken pox kalau kene pada orang dewasa, parutnya memang susah nak hilang. Tapi beliau berjaya pulihkan parut tu.


Ubat Chicken Pox Dewasa Sampai Dia Jadi Miss Universe Semula from iReach HD on Vimeo.

Kalau pengalaman saya sendiri, saya kena chicken pox masa tingkatan 2. Bermula dengan demam seram sejuk, dan pada masa yang sama saya merasakan seperti ada jerawat atas kulit kepala. Tangan pun gatal la nak pecahkan jerawat yang muncul tu. Selepas itu, naik lagi kat badan dan tangan, barulah ada kawan saya bagitau yang jerawat tu sebenarnya cacar air atau chicken pox. Oleh kerana saya bersekolah asrama, maka kene la balik kampung.
Ala sian baby ni kene chicken pox..teringat kat anak-anak masa kene.

Pengalaman yang paling sadis adalah bila tahun lepas 2014, ketiga-tiga anakanda saya Ammar, Anas dan Nashuha dijangkiti chicken pox secara bergilir-gilir. Bermula dengan Ammar selama 2 minggu, bersambung Anas, dan terakhir sekali Nashuha. Hampir 6 minggu jadual hidup saya dan suami jadi tak tentu arah kerana terpaksa bergilir jaga anak. Takkan nak ambil cuti banyak. Lagi pun, saya mengajar dan perlu habiskan silibus pada masanya. Kesian kat pelajar nanti nak jawab exam.

Apakah Chicken Pox atau Cacar Air?

Cacar air juga dikenali sebagai jintungan atau bertih (mengikut dialek daerah). Ia disebabkan oleh virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan amat mudah berjangkit. Ia berlaku pada semua peringkat umur, biasanya pada kanak-kanak. Ia lebih teruk sekiranya berlaku kepada orang dewasa. Penyebaran adalah melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang dijangkiti. Penyebaran juga berlaku melalui bahan tercemar dengan cairan cacar seperti pada pakaian atau tuala dari penghidap cacar air.

Kebiasaannya mereka yang dijangkiti akan berada dalam tempoh dorman selama 14-16 hari sebelum simptom awal terbentuk seperti demam, batuk dan selsema. Selepas 2-3 hari, kulit pesakit akan mula mengeluarkan ruam merah yang gatal dan melepoh. Ruam melepoh akan merebak ke seluruh badan dalam tempoh 5-7 hari yang berikutnya dan diikuti dengan pembentukan kerak kering pada permukaan ruam. Biasanya seseorang pesakit akan mengambil masa selama 10-14 hari untuk pulih daripada jangkitan virus ini.

Bagaimana Menghilangkan Parut Chicken Pox? 

Kalau orang dewasa yang kene chicken pox, parut susah sangat nak hilang sebab pertumbuhan sel baru dah tak seaktif masa kanak-kanak. Parut kat muka terutamanya akan menyebabkan kurang keyakinan diri (low self esteem) kerana rasa macam "huduh lak muka aku". Kalau sebagai isteri pula, mesti rasa segan nak show offf muka lama-lama kat encik suami. Jadi, haruslah contohi kak Nur Hidayah yang berusaha untuk menjadi jelitawan di mata suaminya.

Sebenarnya memang ada macam-macam petua untuk menghilangkan parut chicken pox ni. Antara yang saya tau adalah buat bedak sejuk guna beras campur kunyit hidup, beras campur daun semambu, dan apa lagi entah. Tapi kalau saya sendiri memang rimas nak biarkan bedak sejuk tu berlama-lamaan di kulit. Maka, ikutlah cara Kak Nur Hidayah di mana beliau mengambil Sustained Released Vit C, Vit E Comples, B Complex, ESP dan GLA. Dalam tempoh sebulan beliau konsisten dengan pengambilan produk tersebut, Alhamdulillah dengan izinNya, kulit beliau bersih tanpa sebarang parut.


Anda ada masalah kulit berparut? Tidak kira parut chicken pox ke, parut jerawat ke, anda harus cuba atasinya dengan produk tersebut. 

Sesiapa yang ada masalah ini, saya boleh bantu. Don't hesitate to contact me ok!

JUHAINA BINTI MOHAMAD

Call/ SMS/ Whatssapp
013-292 2464

Facebook saya:

Fanpage saya:
https://www.facebook.com/umminashuha

COD : MELAKA TENGAH, AYER KEROH, MITC, ALOR GAJAH, DURIAN TUNGGAL, MALIM, BATU BERENDAM

PENGHANTARAN: KE SELURUH MALAYSIA BY POS MALAYSIA

Monday, 16 March 2015

Cara Berkesan Merawat Masalah Rambut Gugur Agar Tak Rasa Malu dengan Suami Mr Perfect 10

Assalamualaikum semua,

Kita orang perempuan terutama sekali yang dah beranak pinak tu mesti punya maslaah yang sama iaiatu rambut gugur. Orang tua-tua kata bila anak dan pandai menyembur air liur tu lagi la teruk gugur rambut mak..huhu. Tapi itu mitos je sebenarnya. Hal ini berlaku adalah disebabkan perubahan hormon wanita selepas bersalin.

Rimas ke rimas bila keadaan ni terjadi? hihi..tiada pilihan jawapan, of course la rimas kan. Saya sendiri mengalami situasi tu sampai malas nak sikat rambut. Sakit mata tengok lantai lepas tu, bersepah-sepah rambut. Mood nak iakt rambut cantik cantik , nak buat ala ala Elsa Froen pun hilang. Ksian kat encik suami, serabai je tengok isteri dia..hehe.

Bila saya tengok video kakak ni, saya berazam untuk konsisten dengan set yang dia ambil. Tapi saya belum beli pula syampu. Saya akan konsisten dengan ESP dan Zink.Harapnya serasi dengan saya. Cik puan kat luar sana harus atasi masalah rambut gugur ni tau. Walaupn kita bertudung, rambut tu mahkota wanita. Dah kalau rambut kita lebih sikit dari rambut encik suami, apa cer?



Rambut Gugur Merimaskan, Terutama Wanita Bertudung Ini... from iReach HD on Vimeo.




Sesiapa yang ada masalah ini, saya boleh bantu. Don't hesitate to contact me ok!

JUHAINA BINTI MOHAMAD

Call/ SMS/ Whatssapp
013-292 2464

Facebook saya:

Fanpage saya:
https://www.facebook.com/umminashuha


COD : MELAKA TENGAH, AYER KEROH, MITC, ALOR GAJAH, DURIAN TUNGGAL, MALIM, BATU BERENDAM

PENGHANTARAN: KE SELURUH MALAYSIA BY POS MALAYSIA

Thursday, 12 March 2015

Tips Menyimpan Sayur Agar Tahan Segar Lebih Lama dan Tiada Pembaziran

Assalamualaikum, salam ceria semua.

Sebelum saya teruskan perkongsian saya, di bawah ni saya kongsikan tentang tips menyucikan diri dengan cara bersedekah. Pernah dengar kan sedekah, suci harta dan suci jiwa? Jom kita dengar kakak cantik ni cakap apa.

              


 Entry kali ni nak berkongsi tentang tips mak-mak ye. Iaitu tips menyimpan sayur dalam peti sejuk supaya tahan segar lebih lama. Sebagai ibu bekerjaya seperti saya ni, mestinya kita tetap akan berusaha untuk menyediakan yang terbaik buat keluarga kita. Kalau boleh semua perkara nak buat sendiri, apatah lagi dalam meneydiakan makanan buat insan tersayang. Kalau boleh hari-hari biarlah suami dan anak-anak makan hasil air tangan kita.

Macam saya sendiri, memang boleh dikatakan setiap hari memasak. Jadi, sebelum nak masak tu kene la pastikan semua barang-barang dah ada dalam peti sejuk kan. Takkan setiap hari mau pegi kedai beli. Dah la kalau pegi kedai nak beli  dua barang je, tapi sudahnya macam-macam lagi kita capai.

Ok, berbalik kepada tajuk saya tentang tips menyimpan sayur tu. Saya selalu beli sayur, tetapi selalu juga buang sayur dek kerana terlebih masa menyimpan. Sedih nak buang, tapi kalau brokoli dah warna kuning, sayur hijau dah kecut-kecut, takkan nak simpan lagi kan. Niat di hati memang murni kan, setiap hari makan kene seimbang dengan lauk-lauk dan sayur-sayuran (walaupun anak-anak tak berapa suka sayur), kerana ini adalah proses pembelajaran untuk anak-anak juga. Semoga dah besar nanti anak-anak ummi suka makan sayur seperti ummi dan abah.

Apa yang saya lakukan untuk memastikan sayur yang dibeli tu kekal segar selama paling tidak pun seminggu. Tapi, dengan tips menyimpan sayur ni, rasanya lebih dari seminggu pun tahan. Tapi, sebelum itu, saya kongsikan dulu bebrapa tips yang bagus untuk menyimpan sayur, iaitu :


  • boleh guna plastik menyimpan makanan untuk memastikan sayur menjadi segar lebih lama. plastik menyimpan makanan ini seperti pembungkus sandwich atau kuih-kuih
  • pastikan sayur dalam keadaan kering sebelum disimpan. pastikan sayur dalam keadaan kering kerana air yang berlebihan boleh membuat sayur-sayuran menjadi busuk.
  • rendam dua helai kertas kosong berwarna putih di dalam air selama dua atau tiga minit. kemudian bungkus sayur-sayuran itu dengan kertas tersebut sehingga tidak kelihatan daunnya. masukkan atau balutkan pula dengan plastik yang lembap supaya kesegaran sayur akan bertahan.
  • hiris sayur-sayuran itu terlebih dahulu dan masukkan dalam beg plastik. kemudian simpan ia didalam peti sejuk. cara ini akan membuat sayur-sayuran itu segar selama seminggu.
  • bagi sayur-sayuran seperti timun, lobak merah dan kobis, potong bahagian atas sayur-sayuran tersebut. sapukan sedikit garam dan minyak kelapa. kemudian simpan di dalam peti sejuk. pastinya sayur-sayuran ini akan kekal segar dan tidak cepat rosak.
Saya tambah pula cara saya menyimpan sayur iaitu dengan menggunakan satu produk berjenama Tupperware iaitu Modular Keeper with Grid (9.4 Liter)macam gambar kat bawah ni. saya rasa sangat berbaloi membelinya. Kebetulan masa beli tu tengah ada promotion, harganya RM67.80 ke RM56.70, tak ingat mana satu, cuma ingat nombor berturut macam tu la. Saya rasa seronok sangat, sebab bila simpan sayur brokoli, tahan dah dua minggu lebih masih lagi hijau. Kalau sebelum ni, saya simpan kat drawer dalm peti sejuk tu tahan seminggu je, dah kuning lepas tu. Lagi satu, bekas ni boleh simpan banyak juga sayur.

Tips menyimpan sayur
Gambar dari pakcik google.
 Maaf ye saya tak letak gambar sebenar, ada dalam smartphone saya, takde di sisi saya plak sekarang ni. nanti saya update entry ni letak gambar sebenar yang fresh dari peti sejuk rumah saya ye.

Jadi, tak rugi malahan untung beli produk Modular Keeper ni. Sangat berbaloi-baloi. Saya bukan agen Tupperware pun, tapi memang produknya sangat bagus.

Ok la, selamat beramal. Sila lah dapatkannya dari agen Tuperware berdekatan ye.

Di bawah ni saya kongsikan tentang tips menyucikan diri dengan cara bersedekah. Pernah dengar kan sedekah, suci harta dan suci jiwa? Jom kita dengar kakak cantik ni cakap apa.


              

Wednesday, 4 March 2015

Tips Menurunkan Tekanan Darah Tinggi Cara Kevin Zahari

Assalamualaikum dan salam bahagia,

Cuba anda perhatikan atau imbas-imbas sikit, di sekeliling anda berapa ramai yang menghidapi tekanan darah tinggi? Kalau di sekitar saya sendiri, ibu kandung dan ibu mertua saya memang ada darah tinggi ni. Alhamdulillah masih terkawal. Di kalangan rakan sekerja juga tidak kurangnya. Faktor usia semata bukan lagi penyumbang kepada penyakit ini. Hari ini saya nak kongsikan tips hebat menurunkan tekanan darah tinggi daripada Kevin Zahari 
Image result for darah tinggi
Hypertensi atau Tekanan darah tinggi adalah salah satu penyakit "silent killer" Di Malaysia,. Ia tidak menunjukkan tanda yang sangat jelas apabila penyakit ini telah menyerang seseorang kecuali seseorang itu diuji tekanan darahnya dengan alat yang sesuai. Jika ia diabaikan kemungkinan akan membawa kepada keadaan yang lebih teruk seperti stroke, dan kematian.
Bagaimana Anda Tahu tekanan Darah Tidak Normal?



  • Tekanan darah yang sihat adalah pada paras 120/80 mm Hg atau lebih rendah.
  • 140/90 mm Hg digunakan sebagai indikator untuk tekanan darah tinggi, tidak mengira usia seseorang itu. Angka pertama adalah tekanan sistolik iaitu tekanan apabila jantung mengalirkan darah ke seluruh tubuh anda.Angka kedua ialah tekanan diastolik iaitu tekanan ketika dalam keadaan rehat
Faktor penyumbang
Penyebab hypertensi selalunya tidak diketahui walaupun selepas pemeriksaan doktor. Walau bagaimanapun hypertensi boleh disebabkan oleh:
  • Penyakit buah pinggang
  • Ubatan seperti steroid, ubat antiradang bukan steroid
  • Faktor keturunan
  • Alkohol dan merokok boleh meningkatkan risiko komplikasi hypertensi (termasuk penyakit jantung dan strok/angin ahmar)
Tanda & dan gejala
  • Selalunya, hypertensi tidak menunjukan sebarang tanda dan gejala.
  • Kadang-kadang pesakit mungkin mengalami tanda-tanda yang tidak spesifik seperti pening atau sakit kepala.
  • Periksa tekanan darah anda secara berkala di Klinik Kesihatan berdekatan. Doktor akan menasihatkan anda tentang kekerapan untuk memeriksa tekanan darah.
Komplikasi
tips turunkan tekanan darah

Komplikasi-komplikasi Tekanan darah tinggi akan menyebabkan tekanan keatas organ-organ penting terutamanya otak, jantung, buah pinggang dan mengakibatkan kerosakan. Jenis kerosakan bergantung kepada berapa lama dan berapa cepat tekanan darah meningkat.
  • Peningkatan mendadak tekanan darah
    • Boleh menyebabkan kekeliruan, khayal, sawan dan kematian, maka hendaklah dirawat segera
  • Tekanan darah tinggi berterusan. Tekanan berterusan keatas organ-organ tubuh akan menyebabkan :
    tips turunkan tekanan darah
    • jantung- menyebabkan kegagalan jantung, serangan jantung dan kematian

    • pembuluh darah- pembuluh darah menjadi keras
    • buah pinggang- mengakibatkan kegagalan buah pinggang
    • mata- pendarahan dan kerosakan pada kawasan sensitif cahaya dalam mata
    • otak- strok/angin ahmar
Semua komplikasi di atas dapat di cegah jika anda mendapatkan rawatan awal.

Tips Menurunkan Tekanan Darah Tinggi Kevin Zahari

 Tips yang saya senaraikan ni saya ambil dari laman Kevin Zahari. Tips dia memang terbaik lah.
  1. Kurangkan berat badan. Ambil inisiatif untuk mengurangkan atau mengawal berat badan. Kurangkan berat 5kg pun sudah memberikan impak yang ketara dan mudahkan lagi kesan ubat pemberian doktor.
    tips turunkan tekanan darah
  2. Bersenamlah dengan kerap. Cuba untuk bersam dalam 30-45 minit pada hari minggu. Paling kurang pun 3-4x seminggu. Pada masa yang sama ini juga bantu kurangkan berat badan.
  3. Kurangkan pengambilan garam kepada kurang daripada 2.3g sehari. Garam umpama pasir yang serap air and tingkatkan tekanan darah. Kurangkan kicap, telur/ikan masin dan jangan tambah garam pada makanan yang sudah dihidang. Ingat: 1 teaspoon sudahpun mengandungi 2.3g!
  4. Jangan merokok: Kesan nikotin rokok dapat tingkatan tekanan darah sehingga 10 mm Hg sehingga sejam. Jadi sekiranya anda merokok sepanjang hari, tekanan darah pun lebih tinggi sepanjang masa.
  5. Kurangkan Stres. Stres kerja, duit, kesesakan jalan dan macam-macam lagi tingkatkan tekanan darah buat sementara waktu. Kalau anda mempunyai kronik stres, sudah tentu ia memudaratkan kesihatan anda dan boleh akibat serangan jantung, strok dan macam-macam lagi. Seimbangkan kehidupan anda dan cuba elak dari stres yang berpanjangan.
  6. Jangan leka: Pastikan anda melakukan pemeriksaan tekanan darah dengan kerap untuk memantau keadaan kesihatan anda. Walaupun anda tidak mempunyai masalah hypertension, pastikan anda melakukan pemeriksaan tekanan darah setiap 12 bulan sekali.
  7. Amalkan diet yang lebih baik. Sudah tentu diet seharian amatlah penting untuk mengawal dan kurangkan tekanan darah. Berikut adalah beberapa tip yang anda boleh amalkan:
    • Ketahuilah keperluan kalori seharian anda. Ini boleh mengawal jumlah makanan dan pasa masa yang masa bantu anda kawal atau kurangkan berat badan.
    • Makan 5-7 hidangan sehari tapi dalam sukatan yang kecil.
    • Lebihkan serat (fiber) seperi grains, nasi perang, buah-buahan dan sayur-sayuran segar.
    • Kawal kolesterol. Biasanya masalah tekanan darah tinggi, berat badan dismapingi dengan masalah kolesterol tinggi. Pastikan anda kawal tahap kolesterol anda dan elak makanan berkolesterol tinggi seperti makanan laut, organ-organ seperti paru-paru, kurangkan lemak-lemak haiwan dan tingkatkan pengambilan serat.
    • Pastikan ada sumber potassium dalam diet anda. Ia dapatkan kurangkan kesan garam pada tekanan darah. Pisang adalah pilihan potassium yang baik dan mudah didapati.
    • Kurangkan pengambilan alkohol dan kafein
Jom kita tengok video abang ni yang berjaya turunkan tekanan darah tinggi beliau.


Ubat Darah Tinggi? Apa Laki Ni Buat Untuk Turunkan Tekanan Darah from iReach HD on Vimeo.

Sesiapa yang nak sihat seperti beliau, boleh lah hubungi saya untuk dapatkan konsultasi.





JUHAINA BINTI MOHAMAD

Call/ SMS/ Whatssapp
013-292 2464

Facebook saya:

Fanpage saya:
https://www.facebook.com/umminashuha


COD : MELAKA TENGAH, AYER KEROH, MITC, ALOR GAJAH, DURIAN TUNGGAL, MALIM, BATU BERENDAM

PENGHANTARAN: KE SELURUH MALAYSIA BY POS MALAYSIA